Kongres Saveza samostalnih sindikata
0

Danas se biraju Nadzorni odbor, komisija i predsjednik

FENA
Dvanaesti kongres Saveza samostalnih sindikata BiH jutros je u Sarajevu nastavio rad. Nakon što su jučer, prvog dana rada razmatrane aktivnosti Sindikata u protekle četiri godine, danas će biti riječi o ciljevima za period 2010.-2014., a bit će izabran i Novi glavni i Nadzorni odbor, statutarna komisija i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH za naredne četiri godine.

Ciljevi Sindikata BiH u narednom četverogodišnjem periodu, kako je istaknuto ranije, bit će omasovljenje sindikata i očuvanje njegovog jedinstva, zaštita temeljnih prava radnika, definiranje sindikalne imovine, sindikalna saradnja i čvršća kontrola privatizacije.

U radu Kongresa učestvuje svih 147 delegata koji inače zastupaju interese 200.000 članova ove najmasovnije radničke organizacije.

Kao gosti ovom četvrtom poslijeratnom kongresu Sindikata BiH, prisustvuju sindikalni predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Italije, Španije, Švedske i Francuske, predstavnici poslodavaca privrednih komora i drugi gosti.

Kandidati za novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH su Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH i Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.