biznis
0

Danas o mjerama za ublažavanje ekonomske krize

FENA
Jednodnevno savjetovanje na temu "Mjere za ublažavanje utjecaja globalne ekonomske krize na ekonomiju BiH" bit će održano danas na Vlašiću.

Učešće na savjetovanju je najavilo i potvrdilo stotinjak najodgovornijih, najstručnijih i najpozvanijih osoba iz BiH koje mogu dati doprinos u radu savjetovanja. Učešće su potvrdili predstavnici organa vlasti, države i entiteta, istaknuti poslodavci, direktori, predstavnici privrednih komora, univerzitetski profesori, predstavnici Centralne banke, komercijalnih banaka, sindikata, međunarodnih finansijskih institucija itd.

Složenost i teškoće ekonomske krize u BiH mogu imati vrlo teške posljedice za ukupno stanovništvo BiH i neophodno je blagovremeno poduzeti mjere na ublažavanju utjecaja globalne ekonomske krize. Učesnici savjetovanja su osobe koje sa raznih aspekata mogu dati svoj doprinos i pomoći organima vlasti da se ublaže udari ekonomske krize koja se tek očekuje, kako ona ne bi prešla u depresiju.

Prema priloženom Programu savjetovanja uvodna izlaganja će podnijeti: Nikola Špirić, predsjednik Vijeća ministara BiH, Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH, Aleksandar Đombić, ministar finansija u Vladi RS, Vjekoslav Bevanda, zamjenik premijera Vlade FBiH i ministar finansija u Vladi FBiH, Boris Tihi, predavač na Otvorenom univerzitetu „Apeiron“ Travnik.

Medijator savjetovanja je Nikola Grabovac, rektor Otvorenog univerziteta „Apeiron“ Travnik.

Cilj savjetovanja je da se predlože konkretne mjere, akcije i programi koji mogu ublažiti negativne utjecaje globalne ekonomske krize i bez imaginarnog i velikog teoretisanja. Na kraju jednodnevne aktivnosti usvojit će se rezime i zaključci savjetovanja, saopćeno je iz Hochegger BH Teama.