Sarajevo
0

Danas nastavak Završne konferencije strateškog planiranja u BiH

FENA
U četvrtak će u Sarajevu biti nastavljena dvodnevna Završna konferencija strateškog planiranja u BiH koju organizira Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji će biti predstavljen okvir za implementaciju Strategije razvoja BiH i Strategije socijalnog uključivanja BiH kao dva ključna dokumenta kojima su definirani ciljevi te prioriteti i mjere ekonomskog i socijalnog razvoja BiH u narednom srednjoročnom periodu.

DEP koordinira proces izrade ovih strateških dokumenata s vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Okvir za implementaciju, aktivnosti planiranih za realizaciju strategija, uključujući monitoring i evaluaciju, obuhvatit će administrativne nivoe od državnog preko entitetskih i Brčko Distrikta, a Vlade entiteta trebaju koordinirati aktivnosti do nivoa kantona i općina.

U pozdravnom govoru, direktorica DEP-a Ljerka Marić je danas podsjetila da je ovo posljednji javni sastanak na koji su pozvani predstavnici vlada, poslodavaca, sindikata, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i međunarodne zajednice.

Navela je da je do sada u participativnom procesu strateškog planiranja bilo uključeno oko 600 osoba te pojasnila da je Direkcija svjesna problema implementacije na lokalnom nivou vlasti te da će drugi dan konferencije biti posvećen dogovoru i diskusiji o efikasnim mehanizmima implementacije upravo na ovom nivou.

Jedan od uvodničara, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić je pozdravio izradu strateških dokumenata koji su, zasnovani na analizama postojeće društveno-ekonomske situacije u zemlji, identificirali smjernice razvoja.

Predstavnik Svjetske banke Goran Tinjić je, u uvodnom obraćanju, objasnio da je strategija osnov za planiranje buduće podrške Svjetske banke Bosni i Hercegovini i da će sve što će banka uraditi u tom pravcu biti u okvirima realizacije ciljeva planiranih strateškim dokumentima.

Strateški dokumenti služe kao okvir za implementaciju EU IPA programa. EU će ovim fondovima podržati definirane ciljeve razvoja.

Okvir implementacije strateških dokumenata predstavlja način za praćenje provođenja ovih dokumenata, što podrazumijeva definisanje uloge pojedinih institucija u procesu implementacije, monitoringa i evaluacije.

Implementacioni okvir definira sistem povezivanja budžetskog planiranja, zatim povezuje implementacije sektorskih strategija te obezbjeđuje rješavanje pitanja od značaja za sve nivoe vlasti i društva, kao što su obrazovanje, ljudska prava i drugi, a sve s krajnjim ciljem da svi nivoi vlasti u BiH koordiniraju realizaciju strategija prema strateškim ciljevima.

Nastavak konferencije je planiran za četvrtak, 29. aprila u 9 sati, a izjave za medije bit će upriličene u 13 sati, kada će se novinarima obratiti Ljerka Marić i Ibrahim Spahić, najavljeno je iz Direkcije za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH.