Šangaj
0

Dan paviljona BiH na Svjetskoj izložbi "EXPO 2010"

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Nikola Špirić učestvovao je danas na ceremoniji obilježavanja Dana paviljona BiH na Svjetskoj izložbi "EXPO 2010" u Šangaju.
Predsjedavajući Špirić je izrazio zadovoljstvo što BiH učestvuje na Svjetskoj izložbi u Šangaju i na ovaj način promoviše svoje komparativne prednosti i vrijednosti.

"Za Bosnu i Hercegovinu je velika čast da može da bude dio EXPO 2010 u Šangaju, događaja od globalnog značaja, posvećenog boljem životu gradova svijeta“, rekao je predsjedavajući Špirić na ceremoniji.

On je izrazio nadu da će posredstvom učešća BiH na EXPO 2010 biti ojačane bilateralne veze BiH i NR Kine, koje su prijateljske i koje se u zadnjih par godina značajno produbljuju; da će biti podstaknut razvoj trgovine i industrije obe zemlje, kao i drugih zemalja učesnica; te da će biti predstavljena kultura, prirodne ljepote i razvoj u gradovima BiH.

Predsjedavajući Špirić je naglasio da je EXPO 2010 isto tako prilika za međusobnu razmjenu iskustava i znanja, što će biti postignuto putem izložbi, susreta i foruma koji će se ovdje održavati.

Predsjedavajući Savjeta ministara je u okviru radne posjete Kini razgovarao i sa menadžmentom kompanije Huawei, kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme koji je prisutan i na tržištu BiH.

Špirić je sa rukovodstvom ove kompanije dogovorio da Huawei odobri stipendije za studente iz BiH u iznosu od 100.000 američkih dolara.

On je razgovarao i sa rukovodstvom Šangaja o mogućnostima intenziviranja privredne saradnje ovog centra kineske ekonomije sa Bosnom i Hercegovinom. Predsjedavajući Špirić je, takođe, imao sastanak i sa ministrom za kontrolu kvaliteta u Vladi Narodne Republike Kine Vang Jungom.