biznis
0

Da li nova grčka kriza znači tragediju eura?

Klix.ba
Sve je izvjesnije da će ljevičarska partija Syrzia pobijediti na prijevremenim izborima koji će se u Grčkoj održati sljedećeg mjeseca. To bi značilo povrat haotičnog stanja u Grčkoj.

Izbori se održavaju na petu godišnjicu otkako je buknula ekonomska kriza u Grčkoj, koja je uzdrmala i svjetsko tržište. Krajem januara 2010. godine premijer George Papandreou obratio se učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu i izjavio da je njegova zemlja pod napadom špekulanata. Zemlja je tražila spas tri mjeseca kasnije.

No, ono što je bilo značajno jeste da je 2015. trebala biti godina oporavka Grčke. Zemlja se još uvijek koprca zbog posljedica najdublje ekonomske krize poslije rata. Više od četvrtine radno sposobnih osoba još uvijek su nezaposleni, a polovina njih je mlađa od 25 godina.

Godine za koje se Grci mogu nadati da će doživjeti je opao sa 67,4 u 2007. godini, na 64,9 godina u 2012. godini.

No, izgledalo je kao da je sve krenulo nabolje za ovu zemlju. Stopa nezaposlenosti počela je opadati, a vladini planovi štednje su se okončavali. Zemlja je dostigla primarni suficit, što znači da kada se zanemari javni dug, Grčka je na kraju zarađivala dovoljno od poreznih prihoda za finansiranje svoje potrošnje. I na kraju svega, Međunarodni monetarni fond očekivao je da će Grčka imati najbrže rastuću ekonomiju u eurozoni sljedeće godine.

Nova nervoza i uzbuđenje vezano za Grčku ekonomiju nisu došli u povoljnom trenutku. Nova epizoda krize mogla bi značiti potpunu propast eura. Ne treba zaboraviti da je kriza eura, koliko politička, toliko i ekonomska. Sve što je potrebno je da zemlje izaberu vladu koja će biti čvrsto protiv eura i njegovog spašavanja, što može dovesti do velikih poremećaja u području jedinstvene valute.

To bi se moglo desiti u Grčkoj ukoliko Syrzia pobijedi na izborima. Moglo bi se to desiti i u Španiji ako Podemos, nova najbrže rastuća antispasilačka partija pobijedi na državnim izborima krajem godine.

Također, pravi problem u jedinstvenoj valuti jeste postojanje ogromnog jaza između članica i malo ko ima mehanizme za prilagođavanje tome. Iako bankarski sindikati poprimaju oblik ne postoje planovi za pravilnu fiskalnu uniju (kako bi porezi iz npr. Njemačke mogli pomoći grčkoj ekonomiji). Dok se ne kreira to, Evropa će mlitaviti od krize do krize.

No, iako Grci počnu prijetiti da neće izvršiti svoje obaveze u spašavanju eura, još se ne može zaključiti da će se kriza proširiti van granica ove zemlje. Berze širom Evrope su relativno optimistične o tome šta se događa u Atini. Sigurni su da bi grčka kriza mogla biti ugušena. No, svi rezultati zavise od nove vlasti koja pobijedi na prijevremenim izborima.