Guardian
0

Da li Evropi prijeti nestašica energenata?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Isporuke energije Evropi mogle bi da budu ponovo poremećene ove zime, nakon što je Rusija prekinule ispruke nafte susjednoj Bjelorusiji zbog spora oko carinskih dažbina, piše Guardian.

Spor će ponovo probuditi zabrinutost širom Evrope zbog sve veće zavisnosti od ruske energije i političkog uticaja koji Rusija zbog toga uživa.

Sporovi između Rusije i njenih susjeda oko snabdijevanja energijom postali su redovna pojava početkom svake godine, kada se ugovaraju isporuke. Ponekad imaju ozbiljne posljedice po ostatak Evrope, koji od Rusije zavisi za gotov sav gas i dobar dio nafte.

U ovo vrijeme prošle godine, Rusija je prekinula snabdijevanje Ukrajine gasom, što je dovelo do prekida isporuka Evropi.

Zbog toga je veleprodajna cijena gasa naglo skočila a milioni domaćinstava u istočnoj Evropi danima su bili bez grijanja.

Snabdijevanje gasom je osjetljivije od snabdijevanja naftom, jer se gas transportuje fiksnim gasovodima koji mogu da se otvaraju i zatvaraju, dok nafta može da se isporučuje i tankerima iz svih dijelova svijeta.

Malo je vjerovatno da će aktuelni spor Rusije i Bjelorusije dovesti do nestašica nafte i njenih prerađevina u Evropi, jer će zemlje moći da je kupuju i na drugim mjestima, doduše po višoj cijeni, piše Guardian.