Nekretnine i ekonomska kriza
0

Da li će cijene stanova i dalje padati?

Sarajevo-x.com
Većina agencija za nekretnine u BiH tokom novembra i decembra zabilježile su manju potražnju i osjetan pad cijena nekretnina. Dok jedni probaju ublažiti efekte globalne ekonomske krize koja je zahvatila i naše tržište, drugi nastoje da izbjegnu drugi udarac finansijske krize, koji će prema riječima stručnjaka biti teži i sa većim posljedicama. Građani, s druge strane, čekaju da cijene nekretnina što više padnu, kako bi eventualno u ekonomskoj krizi profitirali.

Provjerili smo u nekoliko agencija da li su njihova očekivanja opravdana.

„Istina je da je manja potražnja za stanovima, a cijenu su u prosjeku pale od deset do 20 posto. Zabilježili smo manju potražnju od kupaca koji kupuju po prvi put stan i od dijaspore, koja je zakupljena vlastitim problemima. Ipak, smatram da prostoji odlična ponuda kvalitetnih nekretnina, pa bi kupci u ovakvoj situaciji mogu profitirati“, kazao je Maho Taso iz Agencije za nekretnine „Prostor“ iz Sarajeva.

Njegovo mišljenje ne dijeli Kamel Ratkušić iz agencije „Agent“ iz Mostara, koji smatra da trenutne cijene stanova ipak realne.

„Cijene stanova u Mostaru pale su do 25 posto, a ako bude prave krize, nastupit će u martu i aprilu. Cijene nisu više u padu, one su zbog slabe potražnje zamrznute. Ne vjerujem da neko u ovoj krizi može profitirati, jer su trenutne cijene nekretnina normalne, u odnosu na prethodne, koje su bile prenapuhane“, rekao je Ratkušić.

Iako se cijene nekretnina u Brčkom nisu snizile, prodaja je prema riječima Zorice Ristić, direktorice agencije Ekskluziva, stala.

„Cijene nekretnina u Brčkom se nisu mijenjale, one su uvijek bile realne. Ipak, osjete se već efekti ekonomske krize, ljudima manje kupuju, manje se sele. Također, ne vjerujem da će se cijene nekretnina ubuduće znatno promijeniti“, istakla je Ristić