biznis
761

Cvjeta nelegalni prijevoz turista sa Sarajevskog aerodroma, taksisti i rent-a-car agencije očajni

Piše: Š. B.
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu postoji problem nelegalnog prijevoza putnika, naročito onih koji dolaze iz arapskih zemalja. Predsjednik Udruženja rent-a-car agencija Said Ibragić, kao i predstavnici Sarajevotaxija pokušavaju već neko vrijeme ukazati na ovaj problem, međutim, svi nadležni okreću glavu.

Bili smo na aerodromu gdje smo se uvjerili kako postoji ogroman broj nelegalnih prijevoznika koji svakodnevno "kupe" putnike i u neoznačenim kombijima ih odvoze u nepoznatom pravcu. Putnike dočekuju na aerodromu s natpisima na arapskom nudeći prijevoz, smještaj, kao i usluge prevođenja.

Zarađuju i do 350 eura dnevno

"Ovim putem zarade i do 350 eura dnevnon dok taksisti i rent-a-car automobili uglavnom ostaju parkirani na aerodromu", kaže Said Ibragić, predsjednik Udruženja rent-a-car agencija BiH URAF.

Rent-a-car agencije i Sarajevotaxi legalne su firme ovlaštene za ovakav prijevoz, ali o tome se ne vodi računa.

"Desetine kombi i minivolumen vozila dolazi na aerodrom tačno u vrijeme slijetanja. Njihova vozila su stara i nesigurna, a nerijetko imaju i RVI naljepnice, koje u Sarajevu donose brojne povlastice prilikom parkiranja. Legalni prijevoznici moraju biti kvalifikovani vozači i imati potvrdu od Kantona, a ovi to nemaju", kaže Ibragić.

Ibragić kaže i kako ih je mali broj iz Sarajeva te su većinom iz drugih gradova kao što su Bihać, Jajce itd.

Taksisti koji se nalaze na aerodromu doživjeli su mnoge neugodnosti, bili napadnuti od nelegalnih prijevoznika, a u slučaju prijavljivanja ili ukazivanja upravi aerodroma na nepravilnosti, susretali su se s mogućnošću otkaza.

Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba

Prema njegovim riječima, turisti koji ulaze u BiH ne prijavljuju boravak, unose u koferima desetine, čak i stotine hiljada maraka u kešu, a nelegalni prijevoznici im pružaju i usluge obilaska cijele BiH.

Dok rent-a-car agencijama koje imaju svoje prostorije u sklopu aerodroma naplaćuju 4.000 KM kirije mjesečno, uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo ne preduzima ništa po ovom pitanju

Said Ibragić se u ime URAF-a više puta bezuspješno obraćao MUP-u, Graničnoj policiji, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Upravi Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, kao i OSA-i.

"Obraćamo vam se povodom haotičnog stanja zbog dolaska velikog broja tzv. selefija koji nude usluge iznajmljivanja vozila. Pomenute osobe prilaze na šaltere agencija i taksi štandova nudeći svoje usluge na veoma drzak način. Raspoređuju se prije dolaska letova Turkish Airlinesa i Dubai Chartera. Ovakvim ponašanjem narušavaju rad taxi prijevoznika i rent-a-car agencija koji uredno plaćaju svoje obaveze državi BiH i Međunarodnom aerodromu Sarajevo", stoji u dopisima URAF-a.

Nakon slijetanja u Sarajevo odlaze u nepoznatom pravcu

Najpopularnija aviokompanija putem koje turisti iz UAE dolaze u BiH jeste Fly Dubai.

Iz ove kompanije su nam kazali kako je njihov posao isključivo vezan za letove iz Emirata do Sarajeva, a za sve ostalo turisti se dogovaraju s agencijama svojih zemalja.

Fly Dubai od početka sezone ima dva aviona koja dva puta dnevno saobraćaju na liniji Dubai-Sarajevo, avioni su gotovo uvijek puni, a svaki od aviona prima 160 putnika.

Očekuje se da novi zakon opravda očekivanja

Iz udruženja turističkih agencija se nadaju da će novi zakon o turizmu, koji prvi put spominje turističke agencije, označiti pokretanje čitavog niza pitanja, kao što su prijevoz, smještaj, vodiči i boravišne takse.

Udruženje nije upoznato ni o tačnom broju turističkih agencija na području BiH, a predviđene su vinjete za obilazak grada, rute za autobuse i parking za turističke autobuse.

Svjesni su problema nelegalnog prijevoza turista kombijima u neprijavljene apartmane po Ilidži te očekuju da će se ovaj sektor regulisati nakon usvajanja zakona.