biznis
0

Ćuro: Bh. vlasti moraju ponuditi konkretne mjere ekonomske politike

FENA
Vlasti u BiH moraju ponuditi konkretne mjere ekonomske politike i početi s njihovom realizacijom, istakao je predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog poslovnog foruma perspektive Vinko Ćuro po završetku prvog dijela sedmog savjetovanja ekonomista i menadžera BiH koje je danas počelo na Ilidži.

Ekonomisti, menadžeri predstavnici akademske zajednice, sindikata, vlada na dvodnevnom savjetovanju diskutuju o tradicionalnoj temi „Mjere ekonomske politike BiH za 2008.“.

Situacija u kojoj se nalazimo, kako je istaknuto u diskusiji u ekonomsko-socijalnom i razvojnom segmentu pokazuju kako imamo mnogo različitih problema u BiH koji utiču na usporen rast privrede, slabe reforme i loš položaj građana u BiH.

Proizvodnji u BiH se ne posvećuje dovoljna pažnja i nijedna oblast nije dovoljno zaštićena ni promovirana.

Učesnici savjetovanja su naglasili da je potreban drugačiji, kvalitetniji pristup utvrđivanju mjera zaštite i promoviranja proizvodnje da bi se na temelju nove vrijednosti stvorile pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta.

Govoreći o izlazu iz postojećeg stanja univerzitetski profesor Nikola Grabovac istakao je podsticaj zapošljavanju te provođenju privrednih reformi koje mora preuzeti Vijeće ministara BiH u saradnji s entitetskim vladama.

Predsjednik Kompanije „Širbegović“ Faruk Širbegović, kazao je da bi se dosljednim provođenjem reforme javne uprave i smanjivanjem troškova za administraciju postigla ušteda sredstava koja bi se mogla usmjeriti u druge projekte orijentirane na podršku zapošljavanju, kvalitetnijem obrazovanju i poboljšanju infrastrukture. Smanjivanjem tih troškova kako je istakla ekonomska analitičarka Svjetlana Cenić stvaraju se i pretpostavke da budžeti nemaju samo socijalni nego i razvojni karakter.

Sindikat traži da se u planu Vlade za 2008. predvidi jačanje socijalnog položaja radnika kroz povećanje nadnice za rad i pravednije vrednovanje rada, kazao je predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber.

Direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić govorio je o dostignutom nivou privatizacije i kako dalje. Ponuđena politika privatizacije u Federaciji je dokument koji je već pretrpio određene promjene na osnovu rasprava, a konačnu riječ o dinamici privatizacije, kada se radi o strateškim telecom kompanijama, dat će parlament.

U okviru savjetovaja, kako je najavljeno, bit će održana osnivačka Skupština unije poslodavaca BiH koja, prema riječima Vinka Ćurića, treba zamijeniti Asocijaciju poslodavaca u BiH koja faktički i ne radi. Na ovaj način jedan broj poslodavaca se namjerava organizovati na državnom nivou radi partnerskog odnosa s nadležnim vlastima.

U subotu će biti održana panel diskusija o prezentiranim mjerama ekonomske politike i najavljeno je i učešće federalnog premijera Nedžada Brankovića.

Zaključci i preporuke savjetovanja bit će upućeni nadležnim organima vlasti.