biznis
0

Cuc: Rano je reći je li BiH u recesiji, ali postoje zabrinjavajući znaci

FENA
Milan Cuc
Milan Cuc
Uz ocjenu da je ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini teška, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc je u razgovoru za Fenu kazao da se ekonomija BiH, nakon što se uspješno oduprla početnim efektima globalne finansijske krize, suočava s novim pritiscima.

"Oporavak, koji je započeo 2010. godine, oslabio je usljed znakova koji ukazuju da kriza u evrozoni negativno utječe na bh. izvoz i priliv kapitala. Domaća potražnja ostaje ograničena zbog fiskalne suzdržanosti, stagniranja visine plaća i sporog kreditnog rasta. Ekonomske slabosti su dovele do slabije naplate poreza i pritisci na javne finansije su intenzivirani. Ne vidimo rast ekonomije u ovoj godini, a izgledi za rast nakon 2012. su i dalje opterećeni trenutnom neizvjesnošću u eurozoni kao i vlastitim slabostima BiH", kazao je Cuc.

Na pitanje Fene je li BiH u recesiji, Cuc je odgovorio da je rano reći, ali je jasno da postoje neki zabrinjavajući znaci.

"Bh. ekonomija je bilježila rast u 2011., ali kako negativni rizici postaju izraženiji tako se u znatnoj mjeri smanjuju izgledi za rast u 2012.", kazao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc.

Govoreći o novom stand-by aranžmanu, kazao je da su prije nekoliko dana (20. jula) osoblje MMF-a i predstavnici vlasti u BiH postigli sporazum, koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu 24-mjesečnog stand-by aranžmana u iznosu 338,20 SDR (oko 500 miliona američkih dolara, odnosno 200 posto kvote).

"Očekuje se da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u septembru, nakon što se tokom narednih sedmica provede niz mjera", kazao je Cuc.

Na pitanje o uvjetima koje BiH mora ispuniti da bi dobila novac MMF-a, Cuc je rekao da će stand-by aranžman podržati ekonomski program BiH u okviru kojeg su se vlasti BiH obavezale da će ojačati koordinaciju ekonomskih politika na nivou BiH, održati fiskalnu disciplinu, očuvati stabilnost finansijskog sektora i unaprijediti poslovno okruženje.