biznis
0

Crnoj Gori ne smeta prodaja hrvatskih brodogradilišta

FENA
Crnogorske dužnosnike previše ne zabrinjava odluka hrvatske Vlade da ponudi sva svoja brodogradilišta, u isto vrijeme kada i Crna Gora raspisuje natječaj za svoje brodogradilište u Bijeloj, izjavio je u petak direktor crnogorske Agencije za restrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović.

"Sigurni smo da će za Bijelu biti značajnog zanimanja ulagača", kazao je Vujović podgoričkim medijima i najavio da će sredinom idućeg mjeseca biti raspisan, treći po redu, tender za 61,57 posto državnog udjela brodogradilišta u Bijeloj.

Komentirajući odluku hrvatske vlade da privatizira šest svojih brodogradilišta, Vujović smatra da je situacija s crnogorskim brodogradilištem sasvim drugačija od stanja u hrvatskom sektoru brodogradnje.

"Jadransko brodogradilište u Bijeloj posluje uspješno, dok hrvatska brodogradilišta imaju probleme u poslovanju i u gubicima su", kazao je Vujović.

Brodogradilište Bijela u prošloj je godini ostvarilo profit od 441 tisuću eura, a u toj tvrtki je zaposleno 685 radnika uz veliki broj kooperanata. Prosječna mjesečna neto zarada prošle godine bila je 516 eura.

Raniji petomjesečni pregovori o kupoprodaji Jadranskog brodogradilišta propali su s prvorangiranim ciparskim konzorcijem C&S ltd. i Mercury i švicarskim Avangardom s ruskim kapitalom.

Ciprani su za dionice tvrtke iz Bijele nudili 7,1 milijuna eura i za investicije 40 milijuna eura, a švicarski konzorcij četiri milijuna za većinski paket dionica, 30 milijuna za investicije, 5,5 milijuna za socijalni program te 1,45 za ekološki program.

Međutim, tim investitorima nije odgovarao sudski spor vezan uz potonuće broda Meksiko, za koje grčka tvrtka Zamounis traži osam milijuna američkih dolara.

Uprava Brodogradilišta tvrdi da je ta šteta pokrivena policom osiguranja.