Sarajevo
0

Crans Montana Forum ocijenjen uspješnim

FENA
Crans Montana Forum (CMF), koji je ove godine prvi put održan u BiH, bio je izuzetno uspješan i uspio je okupiti više od 250 učesnika iz inostranstva, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući i osnivač CMF Jean-Paul Carteron.

Po njegovim riječima, ostvareno je mnogo kontakata među učesnicima i gostima. Carteron je izrazio očekivanje da će održavanje CMF-a u BiH postati tradicionalno kao što je to slučaj u Monaku gdje se održava svake godine.

"Doveli smo mnogo značajnih privrednika, bankarskih investitora i to je prvi put da BiH ugosti takve delegacije koje svakako planiraju nastaviti svoje djelovanje u BiH", kazao je Carteron novinarima.

CMF u Sarajevu je održan od 7. do 10. oktobra, pod pokroviteljstvom Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada, a Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) je bila ovlaštene za tehničku organizaciju skupa.

Direktor FIPA-e Haris Bašić kazao je da je cilj trodnevnog skupa bio da se pokušaju definirati naredni koraci i politika regionalne saradnje na putu evropskog pridruživanja i da je ovaj forum dao odgovore na takva pitanja.

Održavanje CMF-a u Sarajevu, ocijenio je Bašić, donijelo je BiH novi kvalitet razmišljanja političara i eksperata u vezi s pitanjem o proširenju EU i saradnji u regionu jugoistočne Evrope.

"Ono što je danas rekao evropski komesar za proširenje Olli Rehn važno je za usmjerenje BiH i država regiona kojim putem da se kreću, koje napore da ulože i koje reforme da provedu na putu ka EU", kazao je Bašić novinarima.

Kao posebno zanimljive izdvojio je sesije na kojima se govorilo o energetskom sektoru, telekomunikacijama, infrastrukturi, razvoju kapaciteta turizma i dr.

I pored uspjeha CMF-a u Sarajevu, Bašić je izrazio nezadovoljstvo odnosom određenih predstavnika vlasti u BiH koji su potcijenili ili potpuno ignorirali taj skup.

"Nažalost, bilo je pojedinaca koji, iako su visoko plaćeni za svoje funkcije i dužni da promovišu BiH, iz ličnih sujeta nisu došli da učestvuju u ovom projektu", kazao je Bašić.