biznis
0

FOTO / Colgate: Od prve do najmodernije paste za zube

Sponzorirani članak
Na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu uz podršku Kantonalne komore doktora stomatologije održana je prezentacija najnovijeg proizvoda firme Colgate na bosanskohercegovačkom tržištu. Radi se o zubnoj pati "Colgate Sensitive Pro-Relief" za zubnu preosjetljivost.

Da je Colgate brand broj jedan u njezi oralne šupljine dokazao je sa svojom novom pastom "Sensitive Pro Relief" za dentinsku preosjetljivost i pro-agrin tehnologijom koju koristi u ovoj pasti.

Za razliku od drugih pasti koje djeluju na principu desenzibiliranja nerava, ova pasta nudi potpuno drugacije i višestruko djelotvornije rješenje problema preosjetljivosti, rekla je doc.dr.sci. Hamijeta Ibričević-Hajdaragić na predavanju u multimedijalnoj sali Stomatološkog fakulteta. Također se osvrnula na podatak da 57% odraslih osjeti dentinsku preosjetljivost u nekom trenutku. Najčešće su pogođeni pacijenti između 20. i 50. godine života.
Povlačenje gingive je osnovni način izlaganja dentina u području zubnog vrata. Vanjski podražaji kao što su hladnoća, toplina, kiselina i pritisak mogu uzrokovati pomicanje tekućine u dentinskim kanalićima koji se onda prenose kao bol i nelagoda.
Savremeni proizvodi za smanjenje preosjetljivosti djeluju na način da zatvaraju kanale i mogu pružiti brzo, učinkovito i djelotvorno rješenje. Stoga je nova pro-argin tehnologija pravo rješenje za pacijente sa dentinskim preosjetljivošću. Ključni sastojci pro-argin tehnologije su arginin i kalcij. Istraživanje pokazuje da je aminokiselina arginin prirodni sastojak pljuvačke, koji koristi pri zaštiti oralnog zdravlja. Colgate je iskoristio ovo znanje dodajući pro-argin tehnologiju proizvodima za oralnu njegu. Pro-argin sa argininom se razlikuje od ostalih tehnologija za smanjenje preosjetljivosti i pruža dugotrajno i trenutno olakšanje koje se temelji na prirodnim procesima zatvaranje dentinskih kanala.

Najnovije istraživanje pokazuje da se pozitivno nabijene molekule arginina vežu za negativno nabijenu površinu dentina. One pomažu privući kalcij kako bi se na površini dentina stvorio mineralni sloj bogat kalcijem, koji zatvara dentisnke kanale. Zatvaranje štiti dentinsku tekućinu od izlaganja vanjskim podržajima. Ovo zaustavljanje kretanje tekućine uklanja uzrok boli i nelagode. Sloj je otporan na izlaganje kiselinama kao što su one u pićima i sokovima.

Predstavnik firme Colgate, dr.stom. Ermin Lendo je rekao da Colgate ponosan na novi proizvod "Sensitive Pro-Relief" i da će uvijek biti orjentisan ka pronalaženju novih tehnologija i rješenja koja će dovesti do poboljšanja kvaliteta života ljudi. Colgate u svijetu vrijedi za brend broj 1 u njezi oralne šupljine i nema razloga da tako ne bude i u BiH. Osim toga, aktivnom kampanjom prema stomatolozima nastojimo od njih napraviti partnera za naše aktivnosti poboljšanja oralnog zdravlja građana. Zajedno možemo djelovati da popravimo loše indekse oralnog zdravlja pacijenata i da ih dovedemo na evropski nivo, što bi znatno olakšalo posao doktorima stomatologije. Nova tehnologija i nova pasta za zube su samo početak uspješne saradnje izmedju doktora stomatologije i Colgate-a. Predvidjam blistav osmjeh naših pacijenata.