Za 2,4 milijarde dolara
0

Coca Cola kupuje kineskog proizvođača sokova

Sarajevo-x.com
Coca Cola, najveća svjetska kompanija za proizvodnju nekog bezalkoholnog pića, planira širenje i na kinesko tržište pa su tako ponudili svotu od skoro dvije i po milijarde za kupovinu kineskog Huiyuana, vodećeg proizvođača prirodnih sokova u Kini.

Po ugovoru, Coca Cola će dionice Huiyuana kupiti po tri puta većoj cijeni dionica od zadnje ponuđene cijene. Cijena jedne dionice iznosi 1,56 dolara, a ukupna vrijednost dionica kineske kompanije tako bi po ugovoru iznosila 2,3 milijarde dolara.

Coca Cola je također ponudila da Kinezima plati dugove i ostale obaveze što iznos ugovora povećava na cifru od 2,5 milijarde dolara.

Prema Dealogicu, kompaniji koja se bavi istraživanjem tržišta, ovo je najveći ugovor koji je ikad potpisala neka kineska tvornica pića ili hrane.

Huiyuan je vodeći proizvođač sokova u Kini s 31 podružnicom širom zemlje.

Ciljevi Coca Cole su da učvrsti i proširi svoje tržište u Kini, a i da unaprijedi menadžment i strategije kineske kompanije.

Iz AP-a doznajemo da su u Huiyanu već "neopozivo osigurane dionice triju velikih dioničara", s 66% ukupnih dionica kompanije, koji su spremni da potpišu ugovor sa Coca Colom.