biznis
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i član Predsjedništva Haris Silajdžić primili su danas u Sarajevu predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Slobodana Župljanina i potpredsjednika Milana Lovrića, saopćeno je iz Predsjedništva.

Pedstavnici Vanjskotrgovinske komore su izvijestili članove Predsjedništva o programu rada i kazali da je Komora moderna, profesionalna institucija koja zastupa i prezentira interese bh. poslovne zajednice u zemlji i inozemstvu.

Također, doprinosi u realizaciji sljedećih ciljeva - povećanju proizvodnje i izvoza, intenziviranju procesa privatizacije, kontinuiranoj rekonstrukciji privrednih subjekata i uvođenju evropskih i svjetskih standarda u poslovne sisteme.

Župljanin je istaknuo da Komora predstavlja pouzdan izvor informacija, gdje se na jednom mjestu domaćim i inozemnim partnerima pružaju veliki broj usluga, poslovne i tržišne informacije, informacije o propisima i zakonima, savjetodavne usluge, promotivne aktivnosti, baze podataka itd.

Predstavnici Komore su naglasili da je neophodna koordinacija i uključivanje svih institucija u BiH u poboljšanju ekonomskog stanja u zemlji. Zakonska regulativa iz oblasti ekonomske sfere treba da bude pojednostavljena kako bi bio olakšan rad privrednih subjekata. Kazali su da bi Komora trebala biti kvalitetnije pozicionirana u odnosu na državne institucije i u tom kontekstu zamolili članove Predsjedništva da svojim autoritetom i osobnom zaintersiranošću doprinesu uspostavi kvalitetnijih odnosa.

Župljanin je istaknuo potrebu aktivnijeg uključivanja diplomatsko-konzularne mreže u kvalitetnije predstavljanje bh. privrednih potencijala, kako bi se negativan trgovinski bilans u poslovanju s inozemstvom popravio.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazujući puno razumijevanje za ovu problematiku i kazali da će dati puni doprinos radu svim nadležnim institucijama u poboljšanju ekonomskih odnosa s inozemstvom i popravljanju negativnog trgovinskog bilansa.

Također su istaknuli da će Predsjedništvo BiH preuzeti aktivniju ulogu u realizaciji cilja - boljeg života za sve bh. građane i boljeg predstavljanja BiH vani, kako bi bila poboljšana ekonomska situacija u BiH, saopćeno je.