Obnovljena uskotračna pruga
0

"Ćiro" ponovo u funkciji u Višegradu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović potvrdio je da su konačno riješeni svi problemi na obnovljenoj uskotračnoj prugi Vardište - Višegrad i da redovan saobraćaj na realaciji Mokra Gora - Višegrad počinje dolaskom starog voza u grad na Drini u četvrtak, 22. septembra.

"Početkom augusta postala je punovažna građevinska dozvola za prugu, a organizacija saobraćaja riješena je sa Muzejsko-turističkom prugom uskog kolosjeka 'Šarganska osmica' iz Mokre Gore, koja će omogućiti da 'ćiro' vozi do Višegrada", rekao je Popović.

On je dodao da će prvim vozom sa "Šarganske osmice" stići grupa stranih turista. "Ćiro' će na ovoj realaciji, do kraja turističke sezone, voziti jednom sedmično, a već iduće godine svakodnevno", rekao je Popović.

Turistički voz koji će u vagonima starim više od 100 godina vući lokomotiva parnjača polaziće sa željezničke stanice Šargan - Vitasi, pa će preko pružne petlje "Šarganska osmica" i Mokre Gore stizati do granice Srbije i BiH u Vardištu, a onda u Dobrun i Višegrad.

Ideja o aktiviranju "Šarganske osmice" u turističke svrhe rođena je u Mokroj Gori još u vrijeme ukidanja pruge 1974. godine, zbog čega ona odmah nije ni demontirana, a što je učinjeno 1989. godine.

Od 1999. do 2003. zavičajno udruženje Mokrogoraca i Željeznice Srbije obnavljaju zapuštenu i zaboravljenu trasu pruge od stanice Šargan - Vitasi do Vardišta. Na njoj od 1. septembra 2003. saobraća "ćirina" kompozicija.

Završetkom obnove pruge uveliko se radi na revitalizaciji dijela trase od Vardišta do Dobruna, što je trajalo od 2004. do 2006. godine u realizaciji Željeznica Republike Srpske i opštine Višegrad.
Redovan saobraćaj za turiste počeo je na relaciji Šargan - Vitasi - Mokra Gora - Dobrun 28. avgusta 2008. godine. Prethodno su na nivoima Srbije i BiH riješeni problemi prelaska turista u vozu preko granice dvije zemlje.

Prošle godine na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, na dočeku prve "ćirine" kompozicije sa putnicima u Višegradu bili su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić.

Obnovljena trasa pruge od Vardišta do Višegrada je duga 18 kilometara. Dužina pruge od Šargan Vitasa do Višegrada je 50 kilometara.

Turisti kada krenu sa Vitasa vozom prolaze kroz tunel Šargan dug 1.666 metara, zatim se kreću jedinstvenom pružnom petljom u svijetu "Šarganskom osmicom", pa pored izvora ljekovite Bele vode, neobičnog spomenika srpskom vojniku na tunelu u Vardištu, zatim kanjonom Rzava do manastira Dobrun.

Od manastira Dobruna se, prateći korito Rzava, voz probija do Višegrada, gdje turiste očekuju Ćuprija na Drini, Višegradska banja i druge znamenitosti.