Centralna banka BiH
0

Ciljana inflacija pogodila bi većinu građana

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
BiH još nije spremna za promjenu postojećeg modela monetarne politike, a ciljana inflacija, koju neki ekonomisti zagovaraju, negativno bi uticala na većinu građana BiH, rečeno je Srni iz Centralne banke.

Iz Banke podsjećaju da ova institucija djeluje na principu karensi borda, čije su osnovne karakteristike fiksna vezanost za rezervnu valutu euro, te pokriće KM u opticaju u deviznim rezervama, što je i dovelo do niske inflacije, monetarne stabilnosti i jačanja povjerenja stanovništva u KM, a posebno stranih investitora koji su došli na tržište BiH.

Osvrćući se na žalbe izvozno orijentisanih domaćih privrednika da je kurs KM precijenjen i da destimuliše domaći izvoz, zbog čega ostvaruju gubitke u poslovanju, dok to odgovara uvoznicima, iz Centralne banke BiH ističu da ne dijele mišljenje da je fiksni kurs KM glavni razlog nekonkurentosti, niti da je poguban za izvoznike.

"Monetarna stabilnost je izuzetno važna za BiH, i postoji opasnost da bi s promjenom odnosa prema monetarnoj politici nastalo mnogo više problema nego koristi. Smatramo da je karensi bord najbolje rješenje za BiH u ovom trenutku, najbolje za male, otvorene ekonomije i za nestabilne uslove poslovanja", naglašavaju iz Centralna banka.

Iz ove institucije navode da je monetarna politika BiH jedna je od oblasti koje funkcionišu i predstavlja sidro slabe domaće ekonomije.

"Ovakav vid monetarne politike je karakterističan za nestabilna područja, a činjenica da se uvodi u rovita makroekonomska okruženja za kakvo se smatra i BiH, jasno govori da još nismo spremni za promjenu postojećeg modela", poručuju iz Centralne banke.