Francisco Blanch
0

"Cijene zlata rekordne i u narednoj godini"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Krajem 2011. godine cijena zlata bi mogla da dostigne 1.500 dolara za finu uncu, izjavio je u utorak direktor sektora za istraživanje svjetskih tržišta sirovina američke banke "Merrill Lynch" Francisco Blanch.

Analitičari ističu da je zabrinutost tržišta za evropsku ekonomiju podigla cijene zlata, tradicionalnog sigurnog utočišta kada finansijska tržišta gube povjerenje u druge aktive.

Unca (31,1 gram) zlata je 12. maja dostigla maksimum svih vremena od 1.235 dolara. Njena vrijednost je skočila 75 posto od septembra 2008., kada je počela svjetska finansijska kriza.

Blanche je na konferenciji u Londonu prognozirao da će prosječna cijena bakra ove godine biti na nivou od 7.275 dolara za tonu, a dogodine 8.000 za tonu, javila je ruska agencija Finmarket.

Prema njegovim riječima, prosječna cijena aluminija u 2010. godini bi trebalo da se kreće na nivou od 2.275 dolara za tonu.

Ovaj ekspert za tržišta sirovina smatra da će svjetska ekonomija u ovoj i sljedećoj godini ostvariti rast od 4,6 procenata.