Tržište nekretnina u KS
0

Cijene zaustavile pad, gradnja stala

Piše: A. Karadža
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Cijene stanova na području Kantona Sarajevo su zaustavile pad koji je u proteklih nekoliko mjeseci iznosio i 30 posto. Iako su predviđanja govorila da će cijene još padati, evidentno je da su vlasnici nekretnina odlučili da je ovo cjenovna granica ispod koje ne žele ići.

Ipak, ni niže cijene nisu potakle rast potražnje i prodaje stanova. Razlozi za to leže u nemogućnosti potencijalnih kupaca da u bankama obezbijede kreditna sredstva za kupovinu stana.

"Banke se teško odlučuju na kreditiranje osoba koje žele kupiti stan. To se posebno odnosi na mlade ljude i mlade bračne parove koji žele kupiti stan, a to im je jedina mogućnost", rekli su nam iz agencije za promet nekretninama "Area" u Sarajevu.

Oni su dodali da su cijene dostigle granicu ispod koje vlasnici ne žele da idu i ni smanjena potražnja više ne vodi obaranju cijena. Njihove su pretpostavke da vlasnici nekretnina jednostavno čekaju da se nešto desi i da se situacija sa prodajom stanova promijeni.

Ipak, jedan segment tržišta ne osjeća pretjerane posljedice. Naime, skupi stanovi na atraktivnim lokacijama prodaju se bez problema, a kupci se najčešće odlučuju za isplatu gotovim novcem.

"Stanovi za keš i skupi stanovi najbolje idu. Kad je nešto dobro, ni novac ne predstavlja problem", rekli su nam u agenciji "Area".

Mnogi su za rast cijena nekretnina prethodnih godina "krivili" bh. građane koji žive u inostranstvu, a koji su se u velikom broju odlučivali na kupovinu stanova u BiH.

Međutim, i na ovom polju se situacija promijenila. Prema dostupnim informacijama oni još uvijek kupuju stanove, ali u daleko manjoj mjeri nego prethodnih godina.

"Bh. dijaspora kupuje, ali manje nego prije, jer je veliki broj njih već riješio to pitanje. I na tom polju došlo je do pada kao i na svim ostalim nivoima. I naši građani u inostranstvu osjećaju krizu. Bez obzira na sve, tržište nekretnina se mora bazirati na domaćim ljudima, a ne onima koji dolaze s vana", rekli su iz ove sarajevske agencije te dodali da je izgradnja novih stanova u fazi stagnacije.

Za Sarajevo-x.com potvrdila je to i Silvana Marić, predsjednica Savjeta za građevinarstvo pri Privrednoj komori KS.

"Problemi su tu dvojake prirode. Kupci stanova su dovedeni u tešku situaciju, jer su ostali bez kreditne podrške banaka. Mi znamo da jedan bh. građanin ne može sebi priuštiti stan bez podrške banaka", rekla je Marić.

Ona je istakla da ni građevinska operativa nije u boljoj situaciji i da jednako osjećaju posljedice krize na čijem udaru su bili prvi.

"Građevinska operativa je pritisnuta rokovima i imamo problema i sa već započetim objektima, a kamo li sa finansiranjem novih projekata namjenjenih prodaji stambenih prostora", rekla je za naš portal Marić.

Na kraju je zaključila da se ne očekuje da se situacija, s obzirom na opšta i finansijska zbivanja, popravi u ovoj godini.