biznis
0

Cijene pamuka u svijetu premašile rekordan nivo

FENA
Cijene pamuka premašile su rekordni nivo od jednog dolara za funtu (0,45 kilograma), zbog bojazni da će se svjetsko tržište suočiti s manjkom te sirovine, koji bi mogao da prouzrokuje slab rod u Aziji.

Pamuk s isporukom u decembru poskupio je za 30 posto od početka augusta, na 1,0198 dolara za funtu, što je maksimum još od 1995. godine, piše u utorak Financial Times.

U Kini, koja je najveći svjetski uzgajivač i uvoznik, rod pamuka ugrožavaju kiše, upozoravaju eksperti, a drugi po veličini proizvođač, Indija, za sada ne planira da ukine ograničenja za izvoz te sirovine.

Poplave u Pakistanu, četvrtom po veličini izvozniku pamuka, uništile su najveći dio zasada.

Američko ministarstvo poljoprivrede prognozira da će odnos zaliha pamuka prema potrošnji biti najnepovoljniji u posljednjih 15 godina.

Nagli skok cijena pamuka pojačava pritisak na proizvođače odjeće, koji i bez toga imaju problema zbog povećanja cijene radne snage i struje.

Pri tome trgovci u mnogim zemljama, uključujući i SAD, zahtijevaju da proizvođači sami riješe problem rasta troškova ne povećavajući cijenu gotovih proizvoda, a obzirom na to da je potrošačko tržište još slabo.