biznis
0

Cijene nafte u padu zbog krize eurozone

FENA
Cijene sirove nafte pale su u srijedu uslijed pojačane zabrinutosti da evropski lideri na ključnom ovosedmičnom sastanku neće uspjeti riješiti tvrdokornu dužničku krizu u regiji, pa je smanjena opskrba iz Sjevernog mora kliznula u drugi plan.

Cijena barela sirove nafte pala na tržištu u Londonu 1,13 dolara na 91,89 dolara, dok je na američkom tržištu kliznula 59 centi na 78,77 dolara.

U utorak je zatvaranje naftnih platformi u Sjevernom moru zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj dovelo do oštrog rasta cijene nafte na londonskom tržištu. To će smanjiti proizvodnju osmog po veličini svjetskog proizvođača nafte za 150.000 barela dnevno.

Norveška ne planira intervenirati kako bi zaustavila štrajk ali bi mogla promijeniti stajalište ako štrajk eskalira, izjavila je u srijedu ministrica rada Hanne Bjurstroem.

Fokus tržišta ponovo je preusmjeren s ponude na potražnju s obzirom na slaba očekivanja vezana za dvodnevni summit europskih čelnika koji počinje u četvrtak. Male su šanse da će sudionici tog skupa zaustaviti širenje dužničke krize koja traje već 30 mjeseci, procjenjuju analitičari, prenose agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je odbacila prijedlog o izdavanju zajedničkih obveznica eurozone, koji podupiru Francuska, Italija i Španija.

Dok sam ja živa, Evropa neće zajedno snositi teret dugova, kazala je njemačka kancelarka.

"Zapravo nema promjena u odnosu ponude i potražnje na svjetskim tržištima i u makrogospodarskim problemima u Evropi, pa će možda biti teško nastaviti jučerašnji rast cijena nafte", zaključio je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Investitori očekuju tokom dana objavu američke vlade o zalihama sirove nafte u prošloj sedmici. Očekuje se njihov pad za 500.000 barela, s obzirom na smanjeni uvoz, pokazala je anketa Reutersa.

Podaci Američkog naftnog instituta (API), objavljeni u utorak, pokazali su neočekivani rast zaliha u prošloj sedmici, za 507.000 barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 90,13 dolara, što je 1,21 dolara više nego dan ranije.