biznis
0

Cijene nafte u padu zbog američkih zaliha

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima pale prema razini od 74 dolara jer je ulagače razočaralo najnovije izvješće američke vlade o zalihama nafte u najvećem svjetskom potrošaču.

Barel sirove nafte za isporuke u novembru na berzi u New Yorku je pojeftinio 68 centi na 74,03 dolara, dok je na Londonskoj berzi cijena nafte pala za 86 centi na 77,09 dolara.

Izvještaj američke vlade jučer je pokazao da su se zalihe nafte u SAD-u prošle sedmice povećale na rekordnih 1,14 miliona barela.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su da će se zalihe smanjiti za 1,9 miliona barela nakon što je veći dio prošle sedmice bio zatvoren plinovod Enbridge kojim se nafta iz Kanade doprema do američkog Srednjeg Zapada i ključnog spremišta u Cushingu.

"Čekamo nove podatke iz američkog gospodarstva koji će nam pomoći utvrditi kakve su perspektive potražnje za naftom", kazala je Barbara Lambrecht, analitičarka Commerzbanka iz Frankfurta.

Olivier Jakob iz Petromatrixa je izjavio da rastuće naftne zalihe u SAD-u nisu ohrabrujući pokazatelj za tržište koje već mjesecima čeka naznake oporavka potrošnje.