biznis
0

Cijene nafte stabilne iznad 90 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte danas su se na međunarodnim tržištima stabilizirale iznad nivoa od 90 dolara nakon što je jučer ulagače oduševio najnoviji izvještaj o zaposlenosti u američkom privatnom sektoru.

Izvještaj ADP Employer Servicesa pokazao je da je broj zaposlenih Amerikanca u privatnom sektoru u prošlom mjesecu porastao za 297.000, čime su nadmašena očekivanja najoptimističnijih analitičara.

Barel sirove nafte za isporuke u decembru poskupio je danas u New Yorku za 3 centa na 90,33 dolara. Na Londonskoj berzi cijena barela je pala za 8 centi na 95,42 dolara.

Na početku godine barel je dostigao cijenu od 92,58 dolara, da bi jučer na početku trgovanja pao na 88,10 dolara, no podaci s američkog tržišta rada omogućili su oporavak cijena crnog zlata.

"Na tržištu prevladava optimistično raspoloženje zbog sve boljih podataka iz SAD-a", kazao je za Reuters Mark Pervan, analitičar australskog ANZ-a.

"Postoji određena volatilnost (promjenljivost) zbog kretanja dolara, no može se reći da je trend pozitivan", dodao je Pervan.