biznis
0

Cijene nafte stabilne ispod 79 dolara za barel

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene sirove nafte stabilizirale su se danas na nivou od 79 dolara za barel nakon što su prethodno skočile na najviši nivo u gotovo osam sedmica slijedom poremećaja u opskrbi SAD-a pod utjecajem tropske oluje Alex.

Barel sirove nafte na američkom je tržištu pojeftinio 40 centi na 78,46 dolara nakon što je prethodno skočio na 79,38 dolara, najviši jednodnevni nivo od maja 2006. Na tržištu u Londonu pojeftinio je 42 centa na 77,70 dolara.

"Došlo je do dobitonosnih prodaja nakon što su cijene skočile na najviši nivo u gotovo dva mjeseca", kazao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch, prenose agencije.

"Na tržištu bilježimo višak ponude. Drugi pak faktori trenutno podupiru cijene, poput tropske oluje Alex. No, s obzirom na visok nivo zaliha, eventualni prekid opskrbe lako je rješiv, pod uvjetom da bude kratkotrajan", dodaje on.

Tropska oluja Alex proteklog je vikenda prva dobila ime u ovogodišnjoj atlantskoj sezoni uragana koja traje od juna do novembra.

Prognostičari očekuju da će ovogodišnja sezona biti obilježena snažnom aktivnošću i da će možda dosegnuti rekordnu 2005. godinu.

Meksiko je zbog oluje bio prisiljen zatvoriti dva glavna izvozna terminala u Meksičkom zaljevu, Cayo Arcas i Dos Bocas, kojima prosječno prođe oko 1,1 milion barela nafte dnevno, ili oko 80 posto ukupnog meksičkog izvoza, većinom u američke rafinerije.

Shell Oil bio je pak prisiljen zatvoriti svoju podmorsku proizvodnju na dvije platforme, a BP je evakuirao dio osoblja sa tri platforme u Meksičkom zaljevu.