Barel 113,71 dolara
0

Cijene nafte stabilizovane

SRNA
Cijene nafte stabilizovale su se danas na međunarodnim tržištima nakon snažnog rasta od prethodnog dana, zakočene sumnjama da će pomaci u visokozaduženima Italiji i Grčkoj biti dovoljni da se izbjegne širenje krize u Evropi.

Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu nepromijenjena i iznosila je 113,71 dolar, nakon što je dan ranije skočila 1,4 dolara. Na američkom tržištu porasla je za neznatnih 11 centi i barelom se trgovalo po 97,89 dolara, nakon što je dan ranije zaključila trgovinu na najvišem nivou u 15 nedjelja.

Iako su Italija i Grčka povukle prve važne poteze u procesu formiranja nove vlade i usvajaju mjere štednje kako bi obuzdale deficite i umirile tržišta obveznica, analitičari smatraju da je stanje na području jedinstvene valute i dalje vrlo krhko te traže od političara odlučne mjere.

"Cijene nafte još su uvijek prilično jake, s obzirom da je pažnja tržišta i dalje na dužničkoj krizi u evrozoni. Nepovoljni trendovi biće ublaženi s novom grčkom vladom i Berluskonijevom ostavkom", rekao je analitičar Komercbanka Karsten Frič.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internet stranicama objavila da je u četvrtak cijena barela referentne košarice njene nafte iznosila 111,67 dolara, u poređenju s 113,13 dolara koliko se barelom trgovalo u srijedu.