biznis
0

Cijene nafte skliznule prema nivou od 81 dolara

FENA
Cijene nafte u utorak su zaronile prema nivou od 81 dolara nakon što je dolar ojačao, a tržišta dodatno zabrinula razmjena topničke vatre između dviju Koreja i mogućnost širenja dužničke krize u eurozoni.

Vojska Sjeverne Koreje ispalila je topničke granate na južnokorejski otok Yoenpyeong u Žutom moru, a južnokorejske snage su uzvratile vatru te je odmah izdana naredba o uvođenju najvišeg stepena pripravnosti.

Vojni avioni su poslani u područje u kojem se dogodio incident, a najavljen je sastanak najviših dužnosnika središnje južnokorejske banke.

Ulagači se plaše i novih mjera za suzbijanje inflacije u Kini, ali i produbljivanja finansijske krize u Irskoj, zbog čega je i euro ponovno pod pritiskom.

Cijena barela sirove nafte u utorak je u New Yorku pojeftinila za 26 centi na 81,48 dolara, nakon što je u ponedjeljak zabilježen pad od 71 centa. Na Londonskoj berzi cijena nafte je pala za 20 centi na 83,76 dolara.

"Pred nama je produženi vikend u SAD-u koji obično uzrokuje veći apetit ulagača za rizikom", kazao je za Reuters Olivier Jakob iz Petromatrixa.

"Ipak, zbog napetosti između dviju Koreja i straha da bi još poneka članica eurozone uskoro mogla zatražiti pomoć, ulagači u ovom trenutku nisu spremni preuzeti veći rizik te cijene nafte padaju", pojasnio je Jakob.