biznis
0

Cijene nafte porasle

FENA
Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima porasle nakon što je japanska centralna banka snizila svoju ključnu kamatnu stopu što bi mogao znak da će se na isti potez odlučiti i druge vodeće ekonomije.

Bank of Japan danas je snizio svoju referentnu kamatnu stopu na raspon od nula do 0,1 posto. Riječ je o maloj, ali psihološki značajnoj promjeni u odnosu na prethodnu razinu stope od 0,1 posto.

Japanska centralna banka u svom saopćenju navodi kako će zadržati stope na prividnoj razini od nula posto sve dok ne procijeni da je na vidiku stabilnost cijena.

Dolar je nakon objave te vijesti oslabio, a nafta, čije se cijena obično kreće suprotno od vrijednosti američke valute, je poskupila.

Barel sirove nafte za isporuke u novembru u New Yorku je poskupio za 45 centi na 81,92 dolara, dok je na Londonskoj berzi cijena nafte porasla za 40 centi na 83,68 dolara.

"Japanski potez potpora je naftnom tržištu", kazao je za Reuters Christophe Barret, analitičar Credit Agricolea.

"U prošlosti, povećana likvidnosti pozitivno se odrazila na tržište roba, a očekivanja drugih poticajnih programa također su pozitivna stvar", dodao je Barret.