biznis
0

Cijene nafte porasle na gotovo 56 dolara po barelu

FENA
Cijene sirove nafte porasle su u četvrtak na gotovo 56 dolara po barelu nakon nagovještaja da bi članice OPEC-a mogle djelovati na svom obećanju da će smanjiti proizvodnju i hladnijeg vremena na sjevernoj hemisferi. Cijena martovske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je za 36 centi na 55,73 dolara po barelu na elektronskom trgovanju sredinom dana u Evropi. Cijena brent sirove nafte porasla je za 25 centi na 55,68 dolara po barelu na ICE trgovanju u Londonu, javio je AP. Cijene sirove nafte prvbobitno su pale u srijedu nakon što je američka Energetska administracija javila o većim od očekivanim zalihama benzina u iznenađujućem povećanju obima destilata.

Cijene su nakon toga, međutim, ponovo skočile dok su trgovci odvagivali ostale faktore u izvještaju i mogućnost hladnijeg vremena u SAD-u. Cijena ugovora zaustavila se za 33 centa više, ili za 0,6 posto, na 55,37 dolara po barelu u New Yorku, na najvišem zaključnom nivou od 9. januara.

Analitičari tržišta, ipak, tvrde kako ne očekuju da cijena poraste na iznad 55 dolara po barelu.

"Ne mislim da će ostati viša od 55 dolara. OPEC će pokušati zadržati cijenu oko 50 dolara, ali oni se bore sa snažnim raspoloženjem na finansijskim tržištima. Oni se kreću uzbrdo", izjavio je analitičar ANZ Global Natural Resources u Sydneyu Andrew Harrington.

Veće od očekivanih zaliha uprkos hladnom vremenu na istočnoj obali SAD-a vjerovatno će oboriti cijene, kazao je Harrington.

Cijene nafte također su porasle u srijedu nakon što je izvršni direktor ConocoPhillipsa Jim Mulva izjavio kako je njegova kompanija čvrsto instruirana da smanji svoju proizvodnju u libijskim i venecuelanskim operacijama. Njegove izjave navele su neke trgovce da odustanu od svog skepticizma da OPEC neće primijeniti rezove proizvodnje objavljene krajem prošle godine.

"Priča o ConocoPhillipsu još je jedan znak da OPEC počinje da se povinuje većim rezovima koje je objavio u prošloj godini", izjavio je Phil Flynn, analitičar u Alaron Trading Corp. u Chicagu.

Cijene lož-ulja za februar porasle su za više od centa na 1,600 dolara po galonu a prirodni gas pao je za 10 centi na 7,319 dolara po 1.000 kubnih stopa.