biznis
0

Cijene nafte porasle iznad 50 dolara

FENA
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara za barel u očekivanju ulagača hoće li OPEC dodatno smanjiti opskrbu kako bi podupro cijene pritisnute slabljenjem globalne potražnje.

Barel sirove nafte poskupio je do podneva za 55 centi na 50,48 dolara, nakon što je u petak potonuo na najnižu razinu u tri i po godine od 48,25 dolara. Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 65 centi na 49,84 dolara.

Venecuela je kazala u nedjelju da bi OPEC trebao dodatno smanjiti opskrbu, a Iran slično napomenuo u ponedjeljak. Ministri nafte OPEC-a sastat će se na neformalnom sastanku 29. novembra u Kairu.

"Scenarij potražnje sugerira da trebamo još jedno smanjenje. No, na kraju, postoji određeni skepticizam na tržištu da će OPEC o tome odlučiti na sastanku tokom vikenda", kazao je Rob Laughlin, broker iz MF Globala.

Paket američke vlade za spas banke Citigroup povećao je vrijednost dionica i dao podršku nekim robama ali je imao mali utjecaj na cijene nafte. Neki su trgovci ipak kazali su da bi rast dionica i povećana potražnja za lož-uljem tokom zime trebali potaknuti rast cijena nafte.

"Londonski indeks Ftse je porastao, i to bi trebalo dati podršku, kao i hladnije vrijeme", kazao je Christopher Bellew iz Bache Commodities. "Sve značajne vijesti koje pritišću cijenu možda su konačne uračunate u cijenu."

Britanski Ftse 100 indeks dobio je na vrijednosti u prijepodnevnoj trgovini u ponedjeljak gotovo četiri posto. Analitičari su istaknuli da će tržište pratiti i saopćenje novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame o planu poticaja koji bi trebao izvući SAD iz najgore financijske krize posljednjih desetljeća.

Cijena nafte pala je za gotovo 100 dolara u odnosu na rekordnih 147,27 dolara zabilježenih tokom ljeta nakon što su visoke cijene nafte i nedavna kreditna kriza pogodili potražnju u SAD-u, Evropi i dijelovima Azije, prenio je Business.hr.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je referentna košarica njegove nafte u petak pojeftinila za 1,50 dolara u odnosu na dan ranije, kliznuvši na 42,56 dolara.