biznis
0

Cijene nafte pale zbog rasta američkih zaliha

FENA
Cijene nafte danas su ponovno pale zbog neočekivanog rasta američkih zaliha nafte i benzina, a na ulagače je negativno utjecalo i slabljenje dionica na najvećim svjetskim tržištima.

Dionička su tržišta danas zaronila u crveno nakon što je jučerašnji izvještaj pokazao da je u maju u SAD-u pala prodaja postojećih kuća, što je obnovilo zabrinutost da oporavak svjetskog gospodarstva neće biti brz, već spor i krhak.

"Ako dionice padaju to se negativno odražava na naftno tržište", kazao je za Reuters Ken Hasegawa, analitičar brokerske kuće Newedge iz Japana.

"Dodatni pritisak na cijene nafte izvršio je rast zaliha u SAD-u", dodao je Hasegawa.

Američki naftni institut (API) jučer je izvijestio da su zalihe sirove nafte u najjačem svjetskom gospodarstvu u prošloj sedmici porasle za 3,7 miliona barela, a zalihe benzina su porasle za 810.000 barela. Također, API je izvijestio da su se zalihe loživog ulja i dizela povećale za 1,1 milion barela.

Trgovci sada čekaju službene podatke američke vlade.

Barel sirove nafte za isporuke u augustu danas je u New Yorku pojeftinio za 81 cent na 77,04 dolara, dok je na Londonskoj berzi cijena nafte pala za 35 centi na 77,69 dolara.