biznis
0

Cijene nafte pale zbog najave otvaranja američkog naftovoda

FENA
Cijene nafte danas su ponovno pale jer je kanadski operater Enbridge izjavio da se priprema za ponovno otvaranje najvećeg naftovoda koji povezuje Kanadu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Barel sirove nafte za isporuke u oktobru na berzi u New Yorku je pojeftinio za 96 centa na 75,84 dolara, dok je istovremeno na Londonskoj berzi cijena nafte pala za 72 centa na 78,44 dolara, javljaju agencije.

Na naftno tržište danas se negativno odrazila vijest da se bliži kraju popravak naftovoda 6A, te da bi ga mogao ponovno pokrenuti bez dugotrajne procedure dobivanja dozvole od američkih regulatora. To je saopćenje signaliziralo da bi naftovod mogao ponovno proraditi već krajem ove sedmice.

"Poticaj tržištu danas su dala očekivanja da će Enbridgeov naftovod uskoro ponovo proraditi", kazao je Olivier Jakob iz firme Petromatrix.

Tokom dana fokus ulagača preusmjerit će se na službene američke sedmične podatke o zalihama nafte.

Analitičari u anketi Reutersa prognozirali su pad američkih zaliha sirove nafte za 2,2 miliona barela u prošloj sedmici, uglavnom zbog zatvaranja naftovoda Enbridge.

Jučer su sedmični podaci Američkog naftnog instituta (API) pokazali rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 3,3 miliona barela.