biznis
0

Cijene nafte pale više od dva posto

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte u petak su na međunarodnim tržištima zaronile više od dva posto ispod nivoa od 89 dolara jer su jači dolar i slabljenje dionica na Wall Streetu pokolebali ulagače.

U četvrtak su na američkom dioničkom tržištu indeksi pali nakon što je objavljen izvještaj prema kojem je prošle sedmice broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 18.000, na 409.000. Zbog toga su ulagači nesigurni uoči ključnog izvještaja o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak.

Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da je u decembru broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu povećan za 175.000, dok bi stopa nezaposlenosti trebala pasti s 9,8 na 9,7 posto, prenio je Poslovni.hr.

Dodatan uteg na naftno tržište u petak je izvršio dolar koji je snažno ojačao u odnosu na euro. U prijepodnevnoj trgovini euro je oslabio 0,2 posto prema dolaru, na 1,2975 dolara, a tokom jutra spustio se i do 1,2965 dolara, najniže razine od sredine septembra prošle godine.

Zbog toga je u petak barel sirove nafte za isporuke u februaru pojeftinio 1,92 dolara na 88,38 dolara na Njujorškoj berzi. Na Londonskoj berzi cijena nafte je pala za 98 centi na 94,52 dolara.