biznis
0

Cijene nafte pale sa najviših nivoa u dvije godine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima, spustivši se s najvišeg nivoa u 26 mjeseci budući da je jači dolar nadjačao glasine o pojačanoj potražnji zbog zahlađenja u Evropi i dijelovima SAD-a.

Cijene barela sirove nafte pale su na američkom tržištu za 33 centa na 88,86 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trgovalo po 31 cent nižoj cijeni od 91,11 dolara, prenose agencije.

Dolar je danas ojačao prema košarici valuta, nakon što su dužnički problemi eurozone prigušili raspoloženje na tržištima. Cijene nafte i ostale robe iskazane su u dolarima i obično padaju u slučaju jačanja američke valute zbog smanjene kupovne moći imatelja ostalih valuta, koja guši potražnju.

Potporu cijenama nafte pružilo je pak hladno vrijeme u Evropi i dijelovima SAD-a, ističu analitičari.

"Hladno vrijeme na obje strane Atlantika vjerovatno će spriječiti značajniji pad cijena u ovoj sedmici", kazao je Edward Meir, analitičar firme MF Global.

Prognoze za iduću godinu ukazuju na rast cijena nafte, što je u protekloj sedmici predvidjelo najmanje pet banaka. Tako je JP Morgan u petak objavio da će cijene nafte u prvoj polovini iduće godine dosegnuti 100 dolara za barel, te da bi prije kraja 2012. trebale iznositi i 120 dolara, predviđajući da će OPEC vrlo sporo reagirati na rast cijene.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastat će se 11. decembra na redovnom sastanku, pri čemu ministri najavljuju nastavak postojeće proizvodne politike, umjesto njenog povećanja kako bi se prigušio rast cijena.

OPEC je danas izvijestio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 87,13 dolara, skočivši za 99 centi u odnosu na dan ranije.