biznis
0

Cijene nafte pale pod pritiskom loših vijesti sa svjetskih berzi

FENA
Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima nastavile padati prema nivou od 72 dolara. Negativna serija je tako produžena na peti dan, a glavni razlog su loše vijesti s dioničkih tržišta.

Naime, prateći gubitke na svjetskim dioničkim tržištima, i terminski indeksi na Wall Streetu danas su oštro pali uslijed sve većih zabrinutosti oko globalne gospodarske situacije.

Terminski Dow Jones indeks u 13.00 sati bio je na gubitku 71 bod, a tehnološki Nasdaq indeks 13,25 bodova. Istodobno, S&P 500 terminski indeks u minusu je 7,8 boda, i ispod je fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Pod pritiskom su i berze u Evropi, a ni azijski ulagači danas nisu imali razloga za zadovoljstvo.

Barel sirove nafte za isporuke u septembru pojeftinio je u New Yorku za 93 centa na 72,17 dolara, dok je na Londonskoj berzi cijena barela pala za 82 centa na 72,80 dolara.

"Medvjeđi trend dominira na berzama, a ekonomski momentum usporava i svi su zabrinuti zbog toga", kazao je za Reuters analitičar VTB Capitala Andrey Kryuchenkov, dodavši da su u naftnom sektoru slabi fundamenti i sa strane ponude i potražnje.