biznis
4

Cijene nafte pale na 86 dolara

FENA
Terminske cijene sirove nafte su jutros skliznule u Aziji na blizu 86 dolara za barel.

Nafta za orijentacionu isporuku u julu je na elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi ugovarana po 86,21 dolar za barel, 32 centa u padu, što je najniži nivo od oktobra.

Sinoć je u Njujorku zaključena na 86,53 dolara, 1,29 dolara jeftinije nego prethodnog dana.

U Londonu je sjevernomorska nafta marke "brent" za julski termin isporuke bila u padu 15 centi, na 101,72 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Cijena sirove nafte je potonula više od 17 odsto tokom prošlog mjeseca pod pritiskom zabrinutosti trgovaca da bi usporavanje ekonomskog rasta u SAD, Evropi i Kini moglo da umanji svjetsku tražnju tog energenta.

Investitori će danas s pažnjom očekivati podatke sa američkog tržišta rada za maj koji će biti objavljeni kasnije tokom dana.

Povećanje zaliha nafte u SAD takođe pritiska cijene tog energrenta. Vladini podaci pokazuju da je količina nafte u američkim skladištima povećana 10. sedmicu uzastopce i da se nalazi na najvišem nivou od 1990.

Američka Uprava za energetske informacije je također saopćila da je tražnja nafte prošle sedmice bila stabilna i da je veleprodajna tražnja benzina opala 2,6 odsto u poređenju sa istim periodom lani.