Biznis
0

Cijene nafte pale na 75 dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 75 dolara za barel, reagirajući na rast dolara i prateći slabljenje evropskih dionica nakon što su ulagači postali manje skloni riziku.

Cijene barela sirove nafte na američkom tržištu pale su 46 centa, na 75,01 dolara. Na tržištu u Londonu barel je pojeftinio 33 centa na 77,19 dolara.

"Svjedočimo nastavljenom, iako nešto blažem rastu vrijednosti dolara nakon petka i odgovarajućoj reakciji naftnih tržišta, dakle padu cijena nafte", kazao je broker Tony Machacek iz tvrtke Bache Financial.

Dolar je u ponedjeljak dosegnuo najvišu razinu u pet sedmica naprema košarici valuta, ubrzavši rast u odnosu na petak nakon što su snažni podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama potaknuli špekulaciju da bi američka središnja banka Fed mogla ukinuti mjere jačanja likvidnosti.

Jačanje dolara čini robu čije su cijene izražene u toj valuti skupljom za imaoce ostalih valuta, prenio je Business.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je pak da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak pojeftinila 51 cent u odnosu na dan ranije, spustivši se na 76,81 dolara za barel.