biznis
0

Cijene nafte pale na 37 dolara za barel

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte pale su u utorak na američkom tržištu na oko 37 dolara za barel, nakon što su crni gospodarski pokazatelji ponovno usmjerili pažnju tržišta na pad potražnje u svijetu, prevagnuvši nad smanjenom opskrbom zbog OPEC-ovog rezanja proizvodnje.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u martu pala je tako na američkom tržištu na 37,06 dolara, što je 45 centi manje u odnosu na vrijednost zatvaranja u petak.

U ponedjeljak su američka tržišta bila zatvorena zbog praznika. Na tržištu u Londonu barel za isporuke u aprilu bio je u plusu 14 centi i njime se trgovalo po 43,42 dolara.

Reutersova anketa pokazala je da je povjerenje među japanskim proizvođačima ostalo blizu rekordno niske razine. To je objavljeno dan nakon što su podaci pokazali najveći pad gospodarskih aktivnosti u Japanu u posljednjih 35 godina.

"Gospodarski rezultati nastavit će dominirati u prvoj polovici 2009. Sjedinjene Države, eurozona i Japan istodobno se nalaze u recesiji", kazao je Harry Tchilinguirian, analitičar iz tvrtke BNP Paribas.

"OPEC-ovo smanjenje opskrbe počet će utjecati na zalihe zemalja potrošača nešto kasnije", dodao je.

Napunjene američke zalihe sirove nafte održavaju cijene američke nafte neuobičajeno ispod cjenovnih razina na londonskom tržištu.

Svjetska potražnja za naftom pala je u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je recesija potaknuta bankovnom krizom zahvatila sve kontinente. Cijena nafte pala je s rekordnih više od 147 dolara za barel, zabilježenih sredinom prošle godine.

Pad cijene nafte potaknula je OPEC na rezanje proizvodnje u tri navrata od septembra, za ukupno 4,2 miliona barela dnevno, ili oko pet posto dnevne svjetske potražnje.

OPEC je proveo dvije trećine obećanog smanjenja proizvodnje, pokazuju istraživanja industrije. Dužnosnici iz naftnog kartela povećali su izglede za dodatno smanjenje na idućem sastanku zakazanom za 15. mart.

U odvojenom je izvještaju u utorak, prenosi Hina, OPEC saopćio da je referentna cijena barela njegove nafte u ponedjeljak pala za 64 centa u odnosu prethodni dan i iznosila je 41,49 dolara.