biznis
0

Cijene nafte na međunarodnom tržištu u padu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima pale te su negativnu seriju produžile na drugi dan jer su ulagači zabrinuti u vezi dugoročnog zdravlja američkog gospodarstva, ali i zbog rasta tamošnjih zaliha benzina.

Na dobitonosne prodaje investitore su potaknule i neizvjesnosti oko toga hoće li program produljenja poreznih rasterećenja na još dvije godine, dogovoren između predsjednika Baracka Obame i republikanaca, uspjeti dobiti podršku demokrata u Kongresu, kojima su trn u oku porezna rasterećenja najbogatijih.

Ujedno, produženje poreznih rasterećenja probudilo je i strah investitora od jačanja inflacije, tako da su ojačali prinosi na američke trezorske zapise.

Američki naftni institut (API) jučer je izvijestio da su naftne zalihe u SAD-u u protekloj sedmici pale za 7,3 miliona barela, dok su analitičari koje je anketirao Reuters očekivali pad od 1,3 miliona barela.

Ipak, ulagači su se više fokusirali na rast zaliha benzina koje su povećane za 4,8 miliona barela, te zalihe destilata koje su porasle za 1,7 miliona barela.

Barel sirove nafte za isporuke u januaru danas je u New Yorku pojeftinio za 65 centi na 88,04 dolara, nakon što je nakratko dotaknuo razinu od 90,76 dolara - najveću od oktobra 2008. Na Londonskoj berzi cijena barela je pala za 36 centi na 91,03 dolara.