Međunarodno tržište
0

Cijene nafte na 78 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 78 dolara za barel, nakon što se pozornost ponovno preusmjerila na rast zaliha u SAD-u, potisnuvši u drugi plan pozitivno raspoloženje na financijskim tržištima.

Cijene sirove nafte na američkom tržištu ostale su gotovo nepromijenjene na 77,52 dolara za barel, nakon što su nakratko dotaknule 78,17 dolara, najvišu razinu od oktobra prošle godine.

Na tržištu u Londonu bile su u minusu 25 centi i iznosile su 75,98 dolara.

U četvrtak su cijene porasle šesti dan zaredom nakon neočekivano velikog pada sedmičnih zaliha benzina u SAD-u i rasta na tržištima dionica slijedom objave poslovnih rezultata američke banke Goldman Sachs.

Apsolutne razine zaliha sirove nafte i rafiniranih proizvoda u Sjedinjenim Državama ipak su i dalje puno više nego što su bile prije godinu dana.

"Ukoliko pogledate situaciju sa zalihama, nećete se odlučiti na kupnju. Zalihe su još uvijek strašno velike", kazao je Rob Montefusco iz londonskog Sucden Financiala.

Ulagači su se ipak okrenuli naftnim tržištima, zbog pada dolara koji pojeftinjuje robu sa cijenama iskazanim u zelenoj novčanici za imatelje drugih valuta.

Tokom dana u fokusu pozornosti bit će podaci o zaradama velikih američkih kompanija kao što su Bank of America i General Electric, i podaci iz makrogospodarstva, prenio je Business.hr.

Očekuje se da će podaci o američkoj industrijskoj proizvodnji i iskorištenosti kapaciteta za septembar pokazati 0,2-postotni rast proizvodnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u odvojenom izvješću da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 73,20 dolara, što je 1,24 dolara više u odnosu na dan ranije.