biznis
0

Cijene nafte iznad 75 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima porasle prema razini od 76 dolara te su na dobrom putu da zabilježe najveći sedmični rast od maja, nakon što su pad američkih zaliha i pozitivni ekonomski indikatori ohrabrili ulagače.

Podrška cijenama došla je i s dioničkih tržišta u Evropi i Aziji koja su danas snažno porasla, a euro se drži blizu najviše razine u dva mjeseca.

Barel sirove nafte za isporuke u augustu u New Yorku je poskupio za 33 centa na 75,77 dolara, a na Londonskoj berzi cijena nafte je porasla za 36 centi na 75,07 dolara.

"Glavni pokretač i dalje su finansijska tržišta - tržište dionica i slabiji dolar glavni su razlozi što su cijene nafte imale pozitivnu sedmicu", kazao je za Reuters Carsten Fritsch, analitičar Commerzbanka.

Slabiji dolar podržava cijene nafte koje su iskazane u dolarima pa jača kupovnu moć imatelja drugih valuta, potičući potražnju.

"Dodatnu podršku pružili su američki podaci o zalihama, koji su pokazali veliki pad zaliha sirove nafte", dodao je Fritsch.

Sedmični izvještaj američke vlade pokazao je jučer pad zaliha sirove nafte za čak pet miliona barela, dvostruko više nego što se očekivalo.