biznis
0

Cijene nafte iznad 72 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte na međunarodnim su tržištima danas skočile iznad 72 dolara, oporavivši se s najniže razine u tri sedmice, međutim rast je bio ograničen zbog nastavljenih zabrinutosti u vezi oporavka u globalnom gospodarstvu i buduće potražnje za gorivom.

Barel sirove nafte za isporuke u augustu poskupio je u elektroničkoj trgovini na američkom tržištu 27 centi, na 72,41 dolar.

Na tržištu u Londonu cijena mu je porasla za 46 centi, na 72,11 dolara. Tržišta u SAD-u danas su zatvorena zbog Dana nezavisnosti.

"Čini se da smo pronašli donju granicu za cijene blizu 70 dolara, pri čemu bi današnja trgovina trebala biti mirna", rekao je Carsten Fritsch, analitičar frankfurtskog Commerzbanka, prenose agencije.

"U kojem će se smjeru cijene dalje kretati uvelike ovisi o raspoloženju na tržištu dionica i gospodarskim izgledima. Sve dok prevladava pesimizam u pogledu gospodarstva, cijene bi se trebala kretati u donjem dijelu raspona između 70 i 80 dolara".

Na azijskim tržištima dionica cijene su oscilirale dok su na evropskim uglavnom ostale nepromijenjene u odnosu na kraj prošle sedmice.

U prošloj sedmici cijene nafte pale su za 8,5 posto, što je njihov najstrmiji sedmični pad od početka maja.

Banka Barclays Capital tradicionalno prognozira više cijene nafte a sada je snizila svoje prognoze za ovu i iduću godinu zbog tvrdokorno slabih gospodarskih pokazatelja, iako su njezina predviđanja i dalje daleko iznad sadašnjih cijena.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je referentna cijena barela košarice nafte tog kartela u petak iznosila 69,63 dolara, spustivši se za 85 centi u odnosu na prethodni dan.