biznis
0

Cijene nafte iznad 68 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nafta je na berzi u New Yorku danas poskupjela na nešto iznad 68 dolara za barel, nakon što su finansijski lideri Grupe 20 razvijenih i zemalja u razvoju na sastanku ovog vikenda saopćili da neće ukinuti stimulativne pakete mjera sve dok oporavak privrede ne bude čvrst, prenio je Reuters.

Delegati Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koji se već nalaze u Beču u očekivanju sastanka u srijedu, izjavili su da su zadovoljni sadašnjom cijenom "tečnog zlata", iako je nivo zaliha mnogo veći nego što taj kartel smatra odgovarajućim.

"Ništa se nije promijenilo, cijena je prošle sedmice nešto pala, ali to sigurno nije dovoljan razlog da se povede razgovor o novom smanjenju proizvodnje", izjavio je jedan delegat kartela.

Očekuje se da će ministri članica OPEC-a na sastanku u Beču 9. septembra zadržati postojeću proizvodnu kvotu i da će se umjesto toga osloniti na prognozu privrednog rasta koja bi mogla da održi cijenu nafte na željenom nivou.

Organizacija OPEC se drži postojeće proizvodne kvote otkad je krajem 2008. najavila rekordno smanjenje proizvodnje od 4,2 miliona barela na dan u odnosu na nivo iz septembra te godine.

Kako se tržište nafte oporavilo sa iznosa od samo 32,40 dolara za barel iz decembra, što je bio minimum za gotovo pet godina, na rekord za ovu godinu od 75 dolara za barel iz augusta, OPEC je smanjio stepen ispunjenja obećanih smanjenja proizvodnje sa 80 posto na sadašnjih 70 posto.