biznis
0

Cijene nafte ispod nivoa od 72 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 72 dolara za barel, pritisnute jačim dolarom i ocjenom analitičara da je njihov rast bio previše nagao usprkos poboljšanim očekivanjima u vezi sa stanjem u gospodarstvu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 1,05 dolara, na 71,63 dolara, nakon što je u četvrtak nakratko dosegnuo vrijednost od 73,23 dolara.

Na londonskom je tržištu bio u minusu 96 centi, te se njime trgovalo po 70,83 dolara.

U vrijeme zatvaranja berzi u četvrtak cijene su se stabilizirale na najvišoj razini od 20. oktobra prošle godine, koju su neki analitičari ocijenili previsokom.

"Većina tržišta roba i dalje je zapljusnuta pretjeranim kupovinama te bi sljedeće sedmice mogle uslijediti umjerene rasprodaje", tumači Edward Meir iz MF Globala.

"Ulazimo u fazu u kojoj se može reći da je nagli skok cijena preuveličao umjereno poboljšavanje prilika u američkom gospodarstvu", dodao je Meir.

Dodatni je uteg za cijene u petak bio dolar, čije je jačanje ulagačima umanjilo privlačnost roba čije su cijene izražene u američkoj valuti.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak ponovno snizila prognozu o potrošnji nafte u svijetu u ovoj godini, ali je dodala da su naftna tržišta očigledno prebrodila najgoru fazu krize.

"Svjetsko gospodarstvo se stabilizira a čini se da isto vrijedi i za potražnju za naftom u svijetu", ocijenio je OPEC u redovitom mjesečnom izvještaju o stanju na naftnim tržištima.

S druge su strane cijene poduprli podaci iz Kine koji su pokazali oporavak industrijske proizvodnje a isti je učinak imao i rast prometa u maloprodaji u SAD-u u maju.

Službene brojke također pokazuju rast rafinerijske proizvodnje u Kini u maju za 10,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U odvojenom izvještaju OPEC je izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak porasla za 68 centi u odnosu na prethodni dan i iznosila je 70,87 dolara.