biznis
0

Cijene nafte ispod 38 dolara za barel

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Cijene nafta pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 38 dolara za barel, nakon što su pogoršani globalni gospodarski izgledi oslabili tržišta dionica diljem svijeta, nagrizavši rast cijena nafte od prethodnog dana, potaknut neočekivanim rastom zaliha u SAD-u.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u martu pala je tako na američkom tržištu za 1,68 dolara na 37,80 dolara, nakon što je dan ranije zabilježila najveći rast od 31. decembra. Terminskim ugovorima za isporuke u aprilu trgovalo se po 1,31 dolara nižoj cijeni od 38,83 dolara za barel.

Na tržištu u Londonu cijena barela za isporuke u aprilu bila je u minusu 1,30 dolara i iznosila 40,69 dolara.

Cijene nafte snažno su porasle u četvrtak, skočivši za čak 14 posto nakon što je sedmično izvješće američke vlade pokazalo neočekivani pad zaliha sirove nafte zbog manjeg uvoza i veće potražnje.

Međutim, zabrinutost za zdravlje potražnje za naftom ponovno je u petak izbila u prvi plan a raspoloženje je dodatno pogoršalo oštro slabljenje tržišta dionica.

Evropske dionice pale su tako u petak na najnižu razinu u šest godina, nakon što su se ulagači uzrujali zbog povećanja kapitala i nacionalizacije banaka, povrh dubokog gospodarskog usporavanja.

Pad u Europi nadovezao se na gubitak njihovih vrijednosti na američkim i azijskim tržištima. "Na trend u cjelini utjecat će gospodarstvo, ukoliko tržište ostane fokusirano na potražnju", kazao je Harry Tchilinguirian iz tvrtke BNP Paribas u Londonu. "Očekujemo da će to biti slučaj tijekom cijele prve polovice godine".

Najveći pritisak bio je na terminskim ugovorima za mart koji ističu u petak a bili su pritisnuti velikim američkim zalihama sirove nafte.

Cijene na londonskom i američkom tržištu za isporuke u kasnijim mjesecima bile su stabilnije.

Cijene sirove nafte pale su za više od 100 dolara po barelu u odnosu na rekordnu cijenu od prošlog jula, nakon što je najgora gospodarska kriza smanjila potražnju za naftom, potaknuvši OPEC na veliko rezanje proizvodnje, prenio je Business.hr.

U odvojenom je izvješću OPEC priopćio da je referentna cijena barela njegove nafte u četvrtak porasla 50 centi u odnosu prethodni dan i iznosila 38,64 dolara.