biznis
0

Cijene nafte i danas u padu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene sirove nafte danas su pale no zadržale su se iznad nivoa od 90 dolara uoči objave podataka o zalihama u SAD-u koje bi prema očekivanjima nekih analitičara trebale pasti sedmu sedmicu zaredom.

Barel sirove nafte za isporuke u februaru na berzi u New Yorku je pojeftinio za 69 centi na 90,17 dolara, dok je na Londonskoj berzi cijena nafte pala 60 centi na 97,56 dolara, prenosi Reuters.

Najveći pritisak na cijene izvršile su špekulacije da će kineske vlasti dodatno zaoštriti svoju monetarnu politiku kako bi se lakše borile s rastućom inflacijom.

Danas su objavljeni službeni podaci koji pokazuju da je kineski BDP u prošloj godini skočio više od 10 posto, a snažno su porasle i potrošačke cijene.

Iz Australia & New Zealand Banking Groupa (ANZ) su povećali svoje prognoze u vezi prosječne cijene barela u ovoj godini.

Analitičari ANZ-a svoje su procjene podigli za 11,2 posto na 97 dolara zbog dobrih makroekonomskih pokazatelja iz SAD-a i Evrope.

Istovremeno, analitičari Credit Suissea su poručili da bi barel uskoro mogao premašiti razinu od 100 dolara ako američke zalihe nastave padati, a potražnja jačati.