biznis
0

Cijene nafte i dalje pod pritiskom nuklearne krize u Japanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte danas su nastavile padati jer su ulagači sve manje skloni rizičnim ulaganjima s obzirom na produbljivanje nuklearne krize u Japanu i podignutu razinu radioaktivnosti.

Cijene sirove nafte za isporuke u aprilu pale su na Londonoj berzi za 2,81 dolar na 110,86 dolara za barel. Nakratko su kliznule i na 109,90 dolara.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 2,62 dolara na 98,57 dolara, spustivši se nakratko i na razinu od 97,81 dolar.

"Cijene su naglo pale zbog kombinacije neizvjesnosti i averzije prema riziku", rekao je za Reuters analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

"Pravi razlog zapravo nije bojazan da bi Japan, jedan od najvećih naftnih potrošača, mogao biti odsutan s tržišta narednih nekoliko mjeseci. Cijene rizične imovine poput robe i dionica zapravo pritišće raspoloženje", dodao je.

Potražnja za naftom iz Japana, trećeg po veličini svjetskog potrošača, vjerojatno će u kratkom roku pasti zbog usporavanja proizvodnje i transporta, ali bi nakon toga mogla ponovno porasti u sklopu nastojanja te zemlje da energiju iz nuklearki zamijeni onom proizvedenom na naftni pogon, smatraju stručnjaci.