biznis
0

Cijene nafte danas iznad 76 dolara

FENA
Cijene nafte na svjetskim tržištima danas su porasle iznad 76 dolara, nakon pet dana pada zaredom, zahvaljujući oporavku na tržištima dionica i slabijem dolaru koji su ublažili zabrinutosti vezane uz tempo globalnog ekonomskom oporavka.

Na američkom tržištu barel nafte za isporuku u septembru poskupio je za 91 cent, na 76,15 dolara. U ponedjeljak je cijena barela nakratko pala na najnižu razinu u mjesec dana od 74,86 dolara. Na londonskom je tržištu nafta za isporuku u oktobru istovremeno poskupjela 1,2 dolara, na 76,82 dolara po barelu.

Od kad su početkom augusta dotaknule najviši tromjesečni nivo od 83 dolara, cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima tokom protekle dvije sedmice oštro potonule, izgubivši više od devet posto pod pritiskom sumnji u tempo globalnog oporavka te snažnog rasta američkih zaliha goriva.

Američka potražnja za benzinom uobičajeno doseže vrhunac u razdoblju ljetnih praznika od kraja maja do početka septembra.

Međutim, ove su godine veći dio toga razdoblja zalihe rasle, suprotno uobičajenom trendu.

"Kako se sjeverna hemisfera približava ovom dobu godine, jenjava ljetna sezona pojačane potražnje, tako da mislim da benzin neće biti osobito tražena roba", ocjenjuje direktor CWA Global Marketsa u Sydneyu Peter McGuir, prenose agencije.

Nakon što su jučer na kretanja na naftnim tržištima utjecali razočaravajući ekonomski podaci iz Japana i blijedi podaci o proizvodnji iz SAD-a, trgovci su sada u očekivanju najnovijih podataka o američkoj industrijskoj proizvodnji, proizvođačkim cijenama, te gradnji novih kuća u potrazi za novim smjernicama u vezi američkog oporavka.

Čekaju i najnovije izvještaje o američkim zalihama nafte. Danas će ulagači pratiti objavu izvješća o zalihama Američkog instituta za naftu (API), dok se u srijedu očekuje redovni izvještaj američke vlade.

Jučer je barel referentne košarice OPEC-ove nafte stajao 72,27 dolara, što je 37 centi manje nego u petak, saopćila je Organizacija zemalja izvoznica nafte.