biznis
0

Cijene nafte blizu 76 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte na međunarodnim tržištima danas su ojačale nadomak 76 dolara za barel uslijed slabijeg dolara, ali rast je bio ograničen zabrinutostima zbog posustajanja oporavka ekonomije nekih velikih svjetskih potrošača nafte.

Na američkom tržištu barel sirove nafte poskupio je 29 centi, na 75,68 dolara. U petak je cijena nafte nakratko potonula na 75,01 dolar, najniži nivo od 13. jula. Na tržištu u Londonu nafta je danas poskupjela 27 centi, na 75,38 dolara za barel.

"Posve je prirodno da nakon tako snažnog pada dođe do oporavka", ocjenjuje analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

"No, rast će vjerojatno biti ograničen budući da negativni faktori i dalje prevladavaju, jedan od kojih je i oštro usporavanje rasta u Japanu, trećem po veličini potrošaču nafte u svijetu", dodao je Fritsch, prenose agencije.

Izvještaj o skromnom tek 0,1-postotnom rastu japanske ekonomije u drugom tromjesečju nadovezao se na niz slabih američkih podataka objavljenih prošle sedmice koji su izazvali najveći sedmični pad cijena nafte od početka jula za više od šest posto.

U petak objavljeni podaci ukazali su na blagi rast povjerenja američkih potrošača početkom augusta te tek mali rast prometa u maloprodaji u julu. Ti podaci nisu bili dovoljni kako bi ublažili zabrinutosti oko snage oporavka najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Nafta ne dobiva osobitu podršku niti iz drugih smjerova, budući da finansijska tržišta odašilju mješovite signale. Evropske su dionice potonule pod pritiskom obnovljenih zabrinutosti oko snage rasta globalnog gospodarstva, dok je dolar oslabio prema drugim vodećim svjetskim valutama, te tako pojeftinio naftu za trgovce koji raspolažu drugim valutama.

Na prošlosedmični pad cijena nafte također je utjecao i podatak o rastu broja zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlene u SAD-u, te vijest o nastavljenom rastu zaliha benzina u toj zemlji, što dodatno pokazuje da potražnja za energentima u stopu prati oporavak ekonomije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je saopćila da je u petak cijena barela referentne košarice nafte tog kartela potonula na 72,64 dolara, oslabivši 1,09 dolara u odnosu na dan ranije.