Milioni u borbi za goli život
0

Cijene hrane najviše u historiji! I još će rasti!

Sarajevo-x.com
Cijene hrane u januaru su dosegle najviši nivo u svjetskoj historiji, a zabrinjava činjenica da će narednih mjeseci još više rasti, saopćila je UN-ova agencija za hranu, upozoravajući da bi u najteže pogođenim zemljama mogli izbiti nemiri.

Jedan od vodećih uzroka demonstracija u Tunisu i Egiptu upravo je rast cijena hrane, sve veće siromaštvo i sve manje zaposlenih.

Posljednje istraživanje UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) pokazalo je da je indeks cijena hrane u januaru dostigao 231 bod, što je najviše otkako je organizacija 1990-ih godina počela mjerenja indeksa cijene hrane.

Rekordni rast cijena hrane

"Novi podaci jasno pokazuju da se pritisak na rast cijena hrane ne smanjuje. Visoke cijene će se sigurno zadržati i u mjesecima koji dolaze", kazao je ekonomski stručnjak iz FAO-a Abdolreza Abbassian, prenosi AP.

UN-ov indeks cijena hrane se povećao za 3,4 posto u odnosu na decembar 2010. godine, a najviše su poskupjeli mliječni proizvodi, žitarice, ali je naglo porasla i cijena ulja.

Najveći porast cijena hrane zabilježen je u Kini, Indiji, Indoneziji i Rusiji.

Strah od nemira

"Postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do nemira, a jedan od njih je sigurno rast cijena hrane", kazao je Abbassian.

Podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu, smještene u Rimu, pokazali su da su u januaru cijene mliječnih proizvoda više za 6,2 posto u odnosu na decembar, cijene ulja i masti za 5,6 posto, dok su cijene žitarica porasle za tri posto zbog globalnog nedostatka pšenice i kukuruza.

Cijene mesa se uglavnom nisu mijenjale i to najviše zbog pada cijena mesa u Evropi nakon skandala s dioksinom.

"Visoke cijene hrane predstavljaju veliku brigu pogotovo zemljama koje imaju malu vlastitu proizvodnju hrane, a niska primanja i koje bi se mogle suočiti s problemom manjka finansija za uvoz hrane. Visoke cijene hrane predstavljat će veliki problem kućanstvima koja troše velike iznose primanja na hranu", kazao je Abbassian.

Ugroženi milioni ljudi

Agencija za globalnu pomoć, Oxfam, navela je da su milioni ljudskih života u opasnosti.

"Siromašni ljudi u zemljama u razvoju troše između 50 i 80 posto svojih prihoda na hranu. Zbog naglog porasta cijene postoji realna opasnost da oni više sebi neće moći priuštiti osnovne namirnice", navodi se u saopćenju Oxfama.

Oxfam navodi da je za porast cijena hrane uzrokovan lošim vremenskim uslovima, povećanjem cijena nafte, povećane potražnje za biogorivom i izvoznim ograničenjima i finansijskim spekulacijama. Oxfam je pozvao svjetske vlade da hitno provode programe socijalne zaštite i pomognu osobama koje su najteže pogođene rastom cijena hrane. Također, pozvali su vlade da pomognu u kontroli rasta cijena hrane ulažući i pomažući malim poljoprivrednicima.