RS
0

Cijene hljeba i brašna više niko neće kontrolisati

FENA
Vlada Republike Srpske će na prvoj narednoj sjednici donijeti odluku kojom se ukidaju nadležnosti općina u tom bh. entitetu u formiranju cijena hljeba i ostalih pekarskih proizvoda.

Ovo je danas najavio entitetski premijer Milorad Dodik nakon sastanka s predstavnicima Privredne komore RS-a navodeći da su općine do sada određivale cijene hljeba i pekarskih proizvoda, ali nisu imale obavezu da subvencioniraju proizvođače.

"Vlada je odlučna da donese odluku o potpunom ukidanju zabrane nad kontrolom cijene hljeba i brašna u RS-u, ali smo spremni da nakon primjene sagledamo mogućnosti da se da određena pomoć socijalno ugroženim osobama“, rekao je Dodik i naveo da ukoliko neko hoće da kontrolira cijene onda mora da izdvoji sredstva i da proizvođačima subvencionira troškove koje imaju na tržištu.

Podsjetio je na trenutni veliki rast cijene pšenice i brašna i dodao da su proizvođači bili suočeni s velikim troškovima.

Dodik je kazao i da postoji ugovor s Vladom Srbije o nabavci 30.000 tona pšenice i da se čeka najpovoljniji trenutak da bi se to i realiziralo.

Naveo je i da će proizvođači duhana u RS-u u ovoj godini biti subvencionirani s pola marke po kilogramu duhana, a subvencije će imati i proizvođači ribe i to 40 feninga za kilogram pastrmke, odnosno 30 feninga za kilogram šarana.